Bursali nasıl yazılır TDK?
BURSALI KELİMESİNİN ANLAMI İnsanların hangi şehirden geldiğini yazarken, türetme eki -li, isimden yeni bir isim oluşturur ve isimle birleşen bu ek, kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu kelime sıklıkla “from Bursa” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Bursalı biçiminde olmalıdır.
Bursalı ayrılır mı?
BURSALILAR KELİMESİNİN ANLAMI İnsanların hangi şehirden geldiğini yazarken, türetme eki -li, isimden yeni bir isim oluşturur ve isimle birleşen bu ek, kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu kelime, Bursalı insanlardan bahsederken sıklıkla yanlış yazılır. Doğru kullanımı şu şekilde olmalıdır: Bursalılar.
Bursamız nasıl yazılır TDK?
BURSA KELİMESİNİN ANLAMI: Türkiye’nin Marmara bölgesindeki illerden biridir. Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır.
Türkçede nasıl yazılır TDK?
Türkçe nasıl yazılır? TDK’ya göre doğru yazımı? Türkçe mi yoksa TDK’ya göre Türkçe mi? Kelimenin Türkçe doğru yazımı✅ (Doğru kullanım) Türkçe ❌ (Yanlış kullanım) Cümle içinde doğru kullanım: “Hello” kelimesi Türkçe’de selamlama anlamına gelmektedir. sıklıkla kullanılmaktadır.
Mersinli kelimesi nasıl yazılır?
MERSİNLİ KELİMESİNİN ANLAMI Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılması gerekir. Gelen eki çıkmadan yazılır. Bu kelime sıklıkla mersinli, mersinli şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı Mersinli olmalıdır.
Kısaltmalardan sonra ekler nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.
Bursalı özel ad mı?
25. Özel adlardan türetilen bütün sözcükler büyük harfle başlar: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Avrupalı, Avrupalılaşma, Asyalılık, Darwinizm, Konyalı, Bursalı vb.
Bursalılar göçmen mi?
“Muhacir” göçmen anlamına gelir (Bursalılar kısaca “macır” der) ve Balkanlardan zorunlu göç yoluyla gelen insanları ifade eder. Bursa’daki hemen hemen herkes göçmendir.
Bursalılar nerenin göçmeni?
Bursa, ağırlıklı olarak Balkanlar’dan, zaman zaman Kafkaslar ve Anadolu’dan göç almış bir göçmen şehridir. Selanik, Üsküp, Arnavutluk, Kırcaali, Köstence ve Tırnova’dan göç eden vatandaşlarımız kültürleriyle Bursa’ya gelmişlerdir.
Aliciğim nasıl yazılır?
Hatırlamakta fayda var😊 Canım Ali değil, canım Ali. Türk Dil Kurumu diyor ki; Aliciğim, -cik ekiyle Alicik olarak yeni bir anlam kazandığı için kesme işareti ve bileşik isim olmadan yazılır. Burada -cik, Ali’ye hem yeni bir anlam katar hem de onu bir cins isim yapar. Bu yüzden aşağıdaki ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.
İyelik aitlik ekleri nelerdir?
Türkçede 3. tekil şahıs iyelik eki -ı,-i,-u,-ü,-sı,-si, -su, -sü biçimindedir. Dolayısıyla “Boğaziçi Köprüsü” ve “Amik Ovası” örneklerinde olduğu gibi, “Van Gölü”, “Cumhuriyet Bayramı” ve “İstiklal Marşı” ifadelerinde de ikinci isim (tamlama halinde) 3. tekil şahıs iyelik ekini taşımaktadır.
Türkiyemiz bitişik mi?
Bağlılığı belirten bir sahiplik eki varsa, bir kesme işaretiyle ayrılmalıdır. Bu kelime sıklıkla Turkey olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım “Our Turkey” olmalıdır.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Egzoz nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “Auspuff” kelimesinin doğru yazımı “Auspuff”tur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Cübbe nasıl yazılır TDK?
Ciddiye alıp almamak sizin takdirinize kalmış, ancak 1983’te TDK Türkçe sözlüğünün 7. baskısında “cüppe” yazıyor, aslı Arapça. Daha sonra TDK sözlüğüne “cübbe” olarak eklendi. Eski TDK. 1987’de kadrosu tarafından kurulan dil derneğinin sözlüğüne göre doğru Türkçe yazımı ve kullanımı “robe”dir.
Aliciğim nasıl yazılır?
Hatırlamakta fayda var😊 Canım Ali değil, canım Ali. Türk Dil Kurumu diyor ki; Aliciğim, -cik ekiyle Alicik olarak yeni bir anlam kazandığı için kesme işareti ve bileşik isim olmadan yazılır. Burada -cik, Ali’ye hem yeni bir anlam katar hem de onu bir cins isim yapar. Bu yüzden aşağıdaki ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.
Yön adları nasıl yazılır TDK?
Düşünce, yaşam biçimi, siyaset vb. Anlam ifade ederken “Doğu” ve “Batı” kelimelerinin baş harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb. NOT: Bu kelimeler yön belirtirken küçük harfle yazılır: Bursa’nın doğusu, Ankara’nın batısı vb. 13.
Doğu Bursa nasıl yazılır?
Doğu ve batı kelimeleri yön belirttiğinde küçük harfle yazılır: Bursa’nın doğusu.
Sayılara gelen ekler nasıl yazılır?
NOT: Sıra sayıları bir ek ile görüntülendiğinde, rakamdan sonra yalnızca kesme işareti ve ek yazılır ve nokta eklenmez: 8. değil 8., 2. değil 2., vb. 10. Eşleşen sayılar sayı olarak değil, kelime olarak verilir: ikişerli yerine ikişerli adımlarla, dokuzlar yerine dokuzlar halinde, yüzler yerine yüzler halinde, vb.